La Capella Contemporary Art Center

← Back to the Portfolio

 The Chapel of the former Hospital is housed in the monumental-style installations of the Hospital de la Santa Creu and la Casa de la Convalescència, and is a building catalogued as a Historic Monument of National Interest, situated in the Hospital street of Barcelona.

His Romanesque tunnel vault, belonging to the 13th century construction, , as well as a number of 15th and 16th century arches. Since 1968, La Capella was dedicated to cultural activities devoted to displaying the works of the city’s up-and-coming artists becoming a focus of the contemporary panorama.

The Hall required an adaptation of the museography to improve the technical performance. The goal was the ideation of a system allowing the maximum flexibility and polyvalence for the staging of exhibitions and artistic installations, without distorting the original space of the nave.

A system of catenaries transversally arranged along of the nave, emphasize the characteristics of the space, reaffirming its directionality and continuity, reinforcing the homogeneity of the interior space, formed by two recognizable stratums: the perimeter walls and the tunnel vault. These catenaries are the structural support for panels and other elements of the museography, containing at same time the lighting and audio-visual system.

BARCELONA, SPAIN
Art Center
500 m2
160.000 €

  • Date: 2016
  • Client: Barcelona Townhall / ICUB
  • Filed under: ephemeral and exhibitions, interior